Nyheter

070318

Så är det då dags igen. Uppvind skall spelas igen, alla är fyllda av förväntan och de som missade föreställningarna i oktober ser fram emot en ny chans. Det blir nu en förnyad version som dels hunit mogna lite grand, men framförallt har vi nu med två stråkmusiker. Emma Nordlund på cello, och Livet Nord på fiol, är nya i ensemblen och tillför en ny dimension till musiken. Missa inte!
//Niklas Rydén061112

Nu är vi tillbaks igen efter nästan tre månaders frånvaro av uppdateringar. Under denna period har vi haft en fem veckors repperiod mättad av en en enorm arbetsinsats och ett socialt sammansvetsande utan like. Det var jobbigt, utvecklande, svårt, nervöst och väldigt roligt. Sedan spelade vi sex föreställningar i oktober. Det var fantastiskt på alla vis. Vi fick väldigt starka, berörda och engagerade reaktioner från publik i alla åldrar. Detta gjorde oss helt säkra på en fortsättning. Vi skall göra en nyuppsättning redan i mars och sedan försöka spela bland annat i Stockholm.
Den näst sista föreställningen, torsdag den 12 oktober, filmades. Klipp och stillbilder från denna går att se här:

Film från föreställningen

Bilder från föreställningen

// Niklas060821

Efter ytterligare en period på Orust, interfolierad med 40- och 50-årskalas, samt flytt (jag har flyttat under sommaren), är så en första version av all musik "färdig" i sin skissform. Jag har alltså skrivit mig igenom hela operan och det enda som inte finns som skiss är kören till slutversionen av "Ensam galning" i slutet av akt 1. Lägg märke till att väldigt mycket av sången skall en oktav upp, speciellt i scen 3 och 4.

Akt 3, Scen 1, där kvinnan och mannen försöker tala och avslutar i ljuva minnen om kärlek. Länk här.

Akt 3, Scen 2, där man får reda på allt om flickan och musen och operan Uppvind har sin lodpunkt. Länk här.

Akt 3, Scen 3, där alla sitter nedböjda och oroligt SMS:ar. Länk här.

Akt 3, Scen 4, där kvinnan sparkar en stol, allt rinner över för henne, och alla skriker. Länk här.

Allt avslutas sen med "Minnet är kortast", och "Om och Om", som vi gjorde i juni.

//Niklas060811

Efter fyra dagar på Orust finns nu skisser till fem scener till.

Akt 1 scen 3 där mannen gråter o längtar till barndomens trygghet. Länk här.

I Akt 1 scen 4 o 5 kommer musen in o alla avslutar ihop. Länk här.
(Slutkören är bara komp utan sång. Alla skall här sjunga texter från det de sjungit tidigare i akten.)

Akt 2 inledningen med KuKluxKlan-kör. Länk här.

Akt 2. Mannens nya scen, scen fyra, med antikrigssång. Länk här.

Ha det bra//Niklas060806

Här kommer så en råskiss på nästa scen i akt 1, scen 2, i vilken vi får träffa den lilla flickan för första gången. Den går att lyssna på

Länk här.

//Niklas060801

Hej kära vänner

Hoppas allt väl med er. Själv har jag efter några veckor med textfix varvat med flyttbestyr o lätt förvirring äntligen börjat komponera. Igår o idag gjorde jag skiss på scen 1 i akt 1. Länk finns nedan för den som vill lyssna. (Det är oredigerad råskiss. Ha gärna libretto med för att se vem som sjunger. Alla kvinnoröster skall givetvis upp en oktav sen. Jag har klippt in den gamla inspelningen av "Ensam galning". Den känns lite matt här vad gäller instrumentering. Tänk in mer komp o kanske kör.)

Länk här.

Så nu stundar fyra veckors koncentrerat kompononerande så tror jag det är klart tills repetitionerna börjar. (Möjligen kontaktar jag Daniel för o se om han har tid att hjälpa till m noter.)

Som jag ser det blir det orimligt med work in progress under dans o teaterfestivalen. Så vi lägger ned det.

Ha det bra! //Niklas060725

Uncas o jag har haft två skrivardagar och ett antal rimm och knasiga idéer senare är librettot äntligen såpass klart att jag kan börja skriva på musiken. Läs det under libretto-menyn eller ladda hem pdf här.
Vi hörs // Niklas
060722

Vi hade möte i måndags. Jim, Tora, jag och vår nya medarbetare, Karin Jatta, som skall göra kostym. Välkommen Karin!

Vi jobbade också med en infotext som Uncas lagt grunden till. Kan laddas ned här.

Vidare bytte vi namn till bara "Uppvind".

Jag har själv haft lite svårt att komma vidare med texten, hitta kreativ energi för att göra den så färdig att jag kan börja med musiken. Nu tror jag dock att det närmar sig och att librettot blir färdigt till helgen. Jag upptäckte att i akt 2 var inte mannen med över huvud taget. Därför har jag lagt till en scen med mannen och musen. Den skall in efter scen 3, efter att kvinnan sjungit att "nu är han död, jättedöd…" etc o dansarna gjort sin golvrörelsesläporyck-performance. En skiss till denna text kan laddas ned här.

Jim gjort skisser i 3D på hur en scenografi baserad på pallar som kan fungera som stolar, bord, projektionsytor, skärmar etc. De skall vara enkla, avskalade, och förmodligen vita. De utgår från ett 60x60x60 cm mått. Bilder finns här.//Niklas